TÖKLÁMPÁS, IJESZTŐ JELMEZEK- MI IS AZ A HALLOWEEN?

2016. october 10.  | 

Halloween

hd-wallpaper-halloween-toronto

A Halloweent legtöbben különböző amerikai filmekből ismerjük. Azonban pár éve hazánkban is elkezdtek hagyománnyá válni különböző halloweeni szokások. Már mi is faragunk töklámpást, tartunk halloweeni partikat és jelmezt öltünk. Itthon egyelőre elég megosztó ez az ünnep, de kétség kívül évről-évre többen ünnepeljük. Azonban azt kevesen tudjuk, hogy honnan is származik a Halloween ünnepe és miért faragunk ilyenkor töklámpást. Ezekre a kérdésekre keressük mai cikkünkben a választ! 

A kezdetek
A Halloween egy kelta eredetű ünnep, mely lassanként az egész világot behálózza. A kelta újév ünnepéből indul ki, mely november 1-jére esett. Ezen a napon a kelták megköszönték a napistennek az éves termést, és mert úgy hitték, a holtak ekkor vándorolnak át a túlvilágra, állatáldozatokat mutattak be a sötétség és halál istene előtt.
Úgy tartották, hogy a holtak kikelnek sírjaikból, hogy új testet találjanak maguknak, ezzel esélyt kapva egy új életre. Talán éppen emiatt az újév előestéjén - október 31-én - a papok tüzet raktak, melynek parazsából reggel minden családnak adtak, hogy otthonaikban ők is tüzet gyújthassanak, elűzve ezzel a gonosz szellemeket. Halloween
Újév napjától kezdve állatbőröket aggattak magukra, és három napos ünnepet tartottak Samhain, a holtak istenének tiszteletére. Ez volt az első Halloween. Az „All Hallow’s Eve” (mindenszentek éjszakája) névből származik a Halloween elnevezés.

A halloween jelképei

_img

Az idők folyamán talán a töklámpás (Jack-lámpa, angolul Jack-o’-lantern) lett a Halloween egyik legfontosabb jelképe, amelynek története szintén kelta eredetű. A monda szerint Jack egy részeges, de éles eszű naplopó volt, akinek sikerült megtréfálnia magát az ördögöt is. Miután a tivornyák végeztével az alvilági figura rendszeresen zaklatta őt, ezért Jack felcsalta egy hatalmas fa tetejére. Miután jó magasra mászott, egy keresztet vésett annak törzsbe, hogy ellenfelét így megakadályozza a lejutásban. Jack később elengedte az ördögöt, de megígértette vele, hogy nem kísérti őt többé. Halálakor a mennyországba csínytevései és haszontalan élete miatt nem engedték be, ám a pokolba sem találhatott otthonra – örök száműzetésre ítéltetett. Jack egy izzó fadarabot vihetett csak magával a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vaksötétben kóborolnia. A lángokat egy takarmányrépából (melyet később az amerikaiak sütőtökre cseréltek) kivájt mécsesbe zárta, és a mai napi folytatja bolyongását a mennyország és a pokol kapuja között.

Amerikában Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik házról-házra kopogtatva az angol “Trick or treat!” (szabadon fordítva “Csokit vagy csalunk!”) kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. A gyerekek a legtöbb esetben édességet kapnak, de vannak felnőttek akik inkább a “csínyt”, vagyis a játékos fenyegetést választják. A kicsik és nagyok egyaránt változatos, többnyire túlvilági hangulatú maskarákat öltenek magukra és általában baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. Ezt a szokást nagy valószínűséggel az angol, ír és skót bevándorlók vitték magukkal és honosították meg az Egyesült Államok területén.

A hagyományos Halloween játékok is igen népszerűek az amerikai gyerekek körében: az almahalászat, melynek célja egy vízzel teli vödörből szájjal kiszedni az almát vagy a madzagra kötött édességek elfogyasztása anélkül, hogy a kezeiket használnák.

111615_cs_pumpkin_free

Hogyan ünnepeljük mi Magyarországon a Halloweent?

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbb a Halloween - főleg az egyetemisták körében. Egyre több helyen szerveznek bulikat, eseményeket Halloween estéjén, így mára a jelmezkölcsönzők számára is kiemelkedő forgalmat jelent ez a hét. Hiszen a felnőtt méretű jelmezek kölcsönzése a halloweeni időszakban versenyez a farsangi szezonnal.

Budapesten idén is több tucat Halloween buli lesz. A fiatalok körében hatalmas igény van ilyenkor a színvonalas szórakozásra hiszen még bőven a vizsgaidőszak előtt vagyunk és még a karácsonyi készülődés sem köti le az emberek figyelmét.

A töklámpa faragás is nagyon népszerű ilyenkor a családok és a baráti társaságok körében, hiszen ez is egy jó lehetőség, hogy együtt töltsük az időt. Ráadásul az ilyenkor kifaragott lámpások ékes díszei lehetnek a kertünknek vagy éppen a lakásunknak, nem is beszélve az ilyenkor rendezett töklámpás szépségversenyekről, amik garantált élményt nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Összességében a Halloween is egy jó alkalom arra, hogy együtt legyünk és jól érezzük magunkat. Használjátok ki Ti is a lehetőséget! :)