A legfinomabb farsangi csemege - süssük meg együtt!

2019. february 4.  | 

Recept

A farsangi időszak a január hatodikai vízkereszttől, a nagyböjt kezdetéig tart. Maskarák, felvonulások, bálok, színes dekorációk, vidámság és olyan ismert finomságok jellemzik, mint a kocsonya vagy a fánk. A hosszú éjszakák és a téli melankólia után az emberek már nagyon vágynak egy kis mulatozásra, ezáltal pedig országszerte sokakat vonz eme időszak jellegzetes eseményei, ízei. Az egyik legismertebb édessége a fánk, melynek receptjét most megosztjuk veled, hogy a család - vagy saját magad - örömére az otthonodba varázsolhasd a népi hagyományokat valamint a farsangi hangulatot.

Kepernyofoto_2019-02-04_-_18.15.47

Photo credit: https: www.sweetsandlifestyle.com

__

A TÖKÉLETES SZALAGOS FÁNK

__

Hozzávalók:

500 g búzaliszt (BL55)
220 ml 2,8%-os tej
40 g élesztő (friss)
50 g porcukor
60 g vaj
5 db tojássárgája
1 csipet só

- A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt egy edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
- A lisztet egy edénybe tesszük. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, a puha vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
- Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.
- Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ki, majd hajtsuk félbe, és nyújtsuk bő másfél ujjnyi vastagságúra (minimum 1,5 cm - 2 cm), és egy 6-8 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk.
- Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk. A lyukkal lefelé fordítjuk az asztalon, és letakarjuk egy konyharuhával. Ezután a fánkokat 25 percig kelesszük!
- Miután megkeltek, kis adagokban kisütjük őket a bőséges, de nem túl forró olajban. (Ha az olaj túl forró, akkor a fánk megéghet, és nem tud a hasán futó szalag sem kialakulni.) Az első oldalukat kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. ETTŐL LESZ SZALAGOS A FÁNK: A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak a lyukas oldala legyen alul, ezt a felét pedig fedővel lefedve süssük!
- Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
- Az elkészült szalagos, farsangi fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük. Porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.

TIPP:
Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.

Forrás: cookpad.com

Most már csak egy szuper farsangi party-t kell rendezned!
Mutatjuk a hangulatfokozó hozzávalókat:

Kepernyofoto_2019-02-04_-_18.10.38Kepernyofoto_2019-02-04_-_18.11.43Kepernyofoto_2019-02-04_-_18.11.52Kepernyofoto_2019-02-04_-_18.12.54Kepernyofoto_2019-02-04_-_18.13.04Kepernyofoto_2019-02-04_-_18.13.13Kepernyofoto_2019-02-04_-_18.14.10Kepernyofoto_2019-02-04_-_18.14.16

#stileinterio

Kövess minket Instagramon, és mutasd meg nekünk, mit vásároltál nálunk, használd a #stileinterio hashtaget.