Így várd a tavaszi ünnepet! - Húsvéti szimbólumok és dekorációk

2018. march 18.  | 

Otthon

A hosszú, komor tél után mindenki vágyik a fényre, az újra, a frissre, várjuk és ünnepeljük az ujjászületést - a feltámadást. Az ünnepekre készülődve az otthonunkat is szívesen felfrissítjük: nagytakarítunk, elvégezzük a kisebb-nagyobb munkálatokat, majd húsvétra, feldíszített környezetben ünnepeljük Jézust, vagy a tavaszi újjáéledést - ki miben hisz, ki minek örül.

Kitekintve az ablakon, úgy tűnik, hogy a tél ismét beköszöntött - akárcsak néhány évvel ezelőtt, március közepén. Ezért még inkább izgatottan és reménnyel teli várjuk az igazi tavaszt, a jó idő mihamarabbi eljövetelét, és imádkozunk az apró rügyek életben maradásáért, amik a néhány nappal ezelőtti tavaszi napsugarakra már helyenként kissé elhamarkodottan kipattantak, hiszen joggal készültek a feltámadás tiszteletére.

A húsvét, a keresztények egyik legfontosabb ünnepe. Idén korán érkezik, ugyanis nagypéntek március 30-a, húsvét hétfő pedig április másodikára esik. Új írásunk éppen ezért a húsvéti dekorációk ihlették, hiszen ilyenkor sokan érdeklődnek az otthonuk kicsinosítása, az ehhez kapcsolódó dekorációk és más lehetőségek iránt. Habár minden családnak megvan a saját szokása, rituáléja, mi több az évente előkerülő díszei - pont mint karácsonykor -, mégis vannak azonos dekorációs elemek és szimbólumok, melyek közül egy-egy, szinte minden háztartásban megtalálható. Az alábbiakban összegyűjtöttük a tavasszal és húsvétkor legkelendőbb darabokat, hogy számos ötlettel inspiráljunk téged az otthonod megújulása érdekében. Melyek a legjellemzőbb húsvéti szimbólumok? Lássuk csak:

  • Nyúl: eredete kissé bizonytalan, nálunk német hatásra honosodott meg valamikor a XIX. század folyamán. A nyúl, a tojás mellett szintén a termékenység szimbólumává vált, és szerte európában a húsvét ünnepével társítják.
  • Bárány: az egyik legelterjedtebb húsvéti jelkép, amelynek szerepe az utóbbi időben jelentősen csökkent és helyét a húsvéti sonka vette át (legalábbis a gasztronómiában). A jelkép bibliai eredetű.
  • Barkaág: régi húsvéti szimbólum, melynek eredete a virágvasárnap megünnepléséhez nyúlik vissza. A barka a pálma és olajágak szerepét vette át, amelyekkel Jézust köszöntötték jeruzsálemi bevonulása alkalmából.
  • Húsvéti tojások: a húsvéti hagyományok egyik legismertebbje a tojások színezése. Az ókori Egyiptomban, Mezopotámiában díszített tojások a halálhoz, az újjászületéshez és a királysághoz kapcsolódtak, és gyakran sírba helyezték őket. A mezopotámiai korai keresztényeket a vörösre festett tojások emlékeztették a keresztre feszített Jézus vérére.

A legjellemzőbb szimbólumok mellett még számos anyag és dekorációs elem kedvelt a tavaszi otthon szépítgetésében, mint például a fűzfából fontott kosarak, a szalma, a természetes anyagokból készült figurák, madárfészkek, valamint a friss, színes virágok mellett a faágak és más natúr kiegészítő apróságok, színvilágban pedig a lágy pasztell ezerféle árnyalata. Hogyan dekoráld velük az otthonod különböző pontjait? Megmutatjuk:

Kepernyofoto_2018-03-18_-_1.03.35A természetes anyagból készült kosarainkban tárolhatsz hímes tojást vagy friss tojást szalma ágyon, bennük báránykát és nyuszikat, friss virágokat egy bármilyen edényben, amiben vizet tudsz tárolni. A kosarak textil bélései pedig lehetővé teszik a friss pékáruk, aprósütemények, pogácsák dekoratív tálalását. A kosarakat itt találod, a bárányokat itt, a hímes tojásokat itt, a zsákvászon kosárkában lévő hortenzia dekorációt pedig itt.

Kepernyofoto_2018-03-18_-_1.09.07Amikor az időjárás már kiszámítható, és nem kell tartanunk a szélsőséges esetektől, mint például a márciusi hóvihar, vagy az éjszakai fagyok, lassacskán kiköltözünk a kertbe, vagy a balkonra, és egy-egy kihelyezett dekorációval csalogatjuk a tavaszt, vagy a vendégeket. Idén is rengeteg nyuszi és más kültéren is alkalmazható darabunk érkezett, főszerepben a természetes anyagból készült termékekkel. Happy Easter feliratot itt találod, a papírból készült tojásokat itt, a fehér lámpásokat itt, nyuszi figurákat itt, a kristály gyöngyökkel kirakott pasztell virágokat pedig itt

Kepernyofoto_2018-03-18_-_1.27.03A tavaszi ablaktisztítás hosszadalmas és fárasztó munkálatai után, díszítsd fel a tiszta és ragyogó ablakod: akassz fel koszorút, amit akár magad is elkészíthetsz, de találsz nálunk is ezen a linken, valamint ültess a párkányra kedves figurákat, hogy mosolyra csalják a bent lakókat. Mi őket ajánljuk neked. Ülő, tojást tartó nyuszik itt, álló, pasztell ruhás lány nyuszi itt, fiú párja itt, a kockás nadrágos nyuszi pedig ezen a linken vár rád.

Kepernyofoto_2018-03-18_-_1.39.22Az ünnep velejárója a bőséges étkezés, és a szépen terített asztal. Néhány aprósággal, valamint harmonikusan összeválogatott színekkel és formákkal látványos hatást tudsz elérni, a vendégeid pedig szívesebben ülnek így az asztalhoz. Jóleső érzés egy ízlésesen rendezett asztalnál falatozni, ezért egy új tányéralátéttel, dekoratív lapos, mély, és desszert tányérral, mókás és praktikus aprósággal, mint a tojás melegentartóval vagy az édességtartó nyuszival a szem is vizuálisan jóllakik. Ha csak egyetlen egy módon szeretnéd jelezni a húsvéti ünnepet az asztalodon, helyezz hímes tojást a tányér közepébe. Több darabos tojás szetteket itt és itt találsz, hogy mindenki tányérjában lapulhasson egy-egy meglepetés. 

Kepernyofoto_2018-03-18_-_1.54.56

A barkaág az egyik legtavaszibb és leghúsvétibb dekoráció. Már egy ideje lehet kapni a virágosoknál, vagy a piacokon, esetleg út menti árusoknál. Ha beszereztél egy csokorral, tedd otthon vázába, aggass rá az ízlésednek megfelelő festésű tojásokat, szalagokat, kicsi figurákat. Barkaág helyett kifejezetten jól mutatnak a vázákban a különlegesebb formájú természetes gallyak is, amelyeket egy eredei séta alkalmával be tudsz gyűjteni. Tojásokat minden mennyiségben ezen a linken találsz. A vázát pedig itt.

A legközelebbi írásunk alkalmával kicsit körbejárjuk majd a közeli és távoli országokat, és megnézzük ki, mit akaszt fel, tör össze, vagy gyújt fel húsvét napján. Érdemes lesz akkor is velünk tartani! 

Stile Interio