ESKÜVŐI HAGYOMÁNYOK NAPJAINKBAN

2017. june 28.  | 

Esküvő

Valami régi, valami új, valami kék...valami modern szokás

Az esküvőkhöz számos szokás kapcsolódik, amik a régi időkre nyúlnak vissza, akadnak köztük azonban olyanok is, amelyek újnak számítanak. Az utóbbi években jelentkező tendencia, hogy egyes, külföldön népszerű szokások átlépve az országhatárt Nálunk is hódító útjukra indultak a házasulandók körében.

Egyre népszerűbb a homokszórás

A szertartás egyik új eleme a homokszórás vagy homokceremónia, ami a gyertyagyújtás alternatívájaként a polgári szertartás része, jelentését tekintve pedig megegyezik az előzővel, vagyis a kettő eggyé válását, a közös élet kezdetét jelképezi. A pontos eredete kérdéses, egyesek szerint Amerikából, mások szerint Hawaiiról indult hódító útjára a szokás, igazi népszerűségre egy valóságshow főszereplői által tett szert a 2000-es évek elején. A szertartás során a vőlegény és a menyasszony két különböző színű homokot öntegy vázába vagy keretbe, de külföldön elterjedt, hogy a koszorúslányok is csatlakoznak az öntéshez, ezzel szó szerint színesítve az eseményt.

ccead8c52bc3d4417f8cdbf1b17dde4ae193a263

Kedves szavak emlékbe

A lakodalom szervezése során az ifjú pár kívánságai és stílusa kerül a középpontba, melyek megjelennek többek között a helyszín, a színek, a dekoráció és a menü kiválasztásában. Az is egyre elterjedtebb, hogy vőfély helyett ceremóniamester segít az esemény lebonyolításában, akinek stílusát a visszafogottság és az elegancia jellemzi. A zenéért már sokszor nem egy zenekar, hanem egy DJ vagy egy speciálisan szakosodott együttes – pl. acapella kvartett – felel. Gyakori, hogy a meghívottak jókívánságokat írnak egy emlékkönyvbe vagy egy darab papírra, amit aztán egy dobozba dobnak. Ezeket a kedves szavakat az évek előrehaladtával jó érzés lesz visszaolvasni, például az évfordulók alkalmával.

8c303b03ddaa659ed6a726c9acfe7668bf3df4b5

A régi hagyományok sem kopnak ki

Az egyik talán legelterjedtebb babona a menyasszonyok körében a kiegészítőkhöz kapcsolódik: az esküvőjük napján viselniük kell valami régit, valami újat, valami kéket és valami kölcsönvett holmit, hogy szerencsések legyenek. A koszorúslányok is szinte minden esküvőn megjelennek, szerepük a hagyomány szerint az, hogy megtévesszék azokat, akik el akarják rabolni a menyasszonyt, a ruhájuk pedig azért volt egyforma, hogy ugyanolyan esélyekkel induljanak a legényfogásban. Az angolszászoknál nagy múltja van a gyűrűvivő kisfiúnak, aki abban hoz szerencsét, hogy a gyermekek között biztosan legyen fiú, aki a család nevét tovább viszi. Szintén a család gyarapításához kapcsolódó hagyomány a rizs vagy rózsaszirom szórás, előbbi egy régre visszanyúló keleti hagyomány.

2b54ae26dd065f493578aff828450a6423c3a3f5

Az elterjedt szokások közé tartozik a menyasszonyi csokor eldobása, a babona szerint az megy legközelebb férjhez a hajadon barátnők közül, aki ezt elkapja. A férfiak számára ennek párja a harisnyakötő eldobása, amit először meg kell szerezniük az arától. Éjfélkor kerül sor a menyasszonytáncra, ami előtt az ara a fehér ruhát lecseréli a piros menyecskeruhára. A vendégek közül valaki egy fazekat vagy lábast és egy fakanalat vesz a kezébe és elkiáltja magát, hogy ’Eladó a menyasszony!’ Ezt követően a vendégek sorban táncolnak az ifjú feleséggel, ha pénzt dobnak a lábasba – bár ma már a menyasszonytánc doboz is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Amikor a férj úgy gondolja elég volt, ellopja a fazekat – vagy dobozt -, felkapja a feleségét, és kiszalad vele az ajtón. Ma már nem minden pár építi be a lakodalmi elemek közé ezt a szokást, ettől függetlenül vannak a vendégek között olyanok, akik szívesen adnak pénzt pl. a nászútra. Ezt a gesztust feldobja, ha egy boríték helyett egy szép perselyben kerül átadásra az összeg, ami később a lakás egyik dekorációs eleme lehet.

b13b8c5a5f1b40e797c7c989060086dce4506f72

Van olyan szokás, amit nem engedélyeznek

A lufiposta esetén hélium gázzal felfújt léggömbökre erősített képeslapokra írják rá a vendégek a jókívánságaikat, melyeket az ifjú párnak címeznek. Igazi látványt nyújt, ha ezeket egyszerre engedik el, az előre felbélyegzett és megcímzett képeslapokat pedig szerencsés helyzetben fel is adja az, aki megtalálja a földet érés helyén. Ehhez nagyon hasonlít a keleten bevett szokásként elengedett kívánságlámpás, amit hazánkban tűzveszélyesnek minősítették, ezért nem engedélyezik.

14b9d510db3adb2865c91f02ee9b681760d640e8

A nászajándék sosem megy ki a divatból

Vendégként nagyon sokszor előfordul, hogy nászajándékot adnak az ifjú párnak, akik napjainkban már gyakran listát készítenek arról, mit szeretnének, ezzel elkerülve, hogy egy-egy tárgyból többet is kapjanak. Vannak viszont kifejezetten az esküvőhöz kapcsolódó egyedi apróságok, melyek később a szoba dekorációs elemeiként vagy a mindennapok használati tárgyaiként a nagy nap élményeit elevenítik fel.