AZ IHATÓ BOLDOGSÁG RECEPTJE

2016. november 4.  | 

Recept

“Isten soha nem csap be egy ajtót az orrod előtt anélkül, hogy ki ne nyitna egy csokival teli dobozt, és meg ne kínálna belőle.”- mondja Elizabeth M. Gilbert amerikai írónő. 

És bizony csokoládé finom, éppen ezért sokan szeretjük, és szerves része a mindennapjainknak. Ezen kívül sok ezer éve ismert vágyfokozó, afrodiziákum: állítólag Casanova is forró csokit kortyolgatott szexuális étvágyának fokozásáért. Csokievés közben pedig egy kis “boldogsághormon” is felszabadul.

A csokihoz már rengeteg formájában hozzájuthatunk, de egy bögre melengető forró csokinak nem lehet ellenállni, még akkor sem, ha szigorú diétára fogtad magad.A forró ital a lábujjadtól a fejed búbjáig felmelegít, szinte jobban esik a hideg időben, mint egy forró fürdő. Ráadásul hamar készen van.

De milyen is a tökéletes forrócsoki?

autumn-2179301_640

(Receptek: mindmegette.hu)

A forró csokoládé alapanyaga mindig jó minőségű, általában magas kakaótartalmú étcsokoládé. Magasabb zsírtartalmú tejjel és tejszínnel készítve természetesen töményebb lesz, mint alacsony zsírtartalmúval, sőt több recept a könnyítésért vizet is tartalmaz. Mindig a felmelegített tejhez add az apróra tört csokit, és ne forrald fel, csak melegítsd! A végén turmixolhatod is, akkor habosabb, krémesebb lesz. Az alapital sokféleképpen ízesíthető: fahéjas-szerecsendiós, vaníliás, chilis, gyömbéres, többféle alkoholos (rumos, whiskys, likőrös stb.) változat is készíthető. De lássunk is egy konkrét receptet :)

EGYSZERŰ FORRÓ CSOKOLÁDÉ

Hozzávalók:

 8 dl tej,

 2 dl tejszín,

 1 vaníliás cukor,

 1 evőkanál (barna)cukor, 

20 dkg 60−70% kakaótartalmú étcsokoládé, 

csipet só, 

őrölt fahéj,

 tejszínhab, 

csokireszelék

Elkészítés: A tejszínt, a vaníliás cukrot és 1 csipet sót keverj össze egy nagy lábosban, és kis lángon melegítsd. Egy másik edényben az apróra tört csokit egy bögre tejjel addig melegítsd és kavargasd, amíg krémes állagú lesz (van, aki ezt tej helyett vízzel teszi, gőz fölött). A csokis krémet keverd a tejszíneshez, és együtt melegítsd tovább. A végén tedd bele a fahéjat, s az italt turmixgépben habosíthatod. Előmelegített bögrékben, tejszínhabbal és fahéjjal - vagy csokireszelékkel - tálald!

CSILIS-GYÖMBÉRES CSOKI

Hozzávalók: 

4 dl forró tej, 

4 dl tejszín

 1 dl forró víz, 

20 dkg 60−65% kakaótartalmú étcsokoládé, 

negyed kávéskanál chilipor és ugyanennyi gyömbérpor

Elkészítés: A csokit vízgőz fölött olvaszd meg, keverd hozzá a fűszereket, s ha teljesen sima, kevergetés mellett apránként keverd hozzá a forró vizet és a meleg tejet, tejszínt. Csípős, ütős italt kapsz.

CSÍKOS-RUMOS FORRÓ CSOKI

Hozzávalók:

 6 dl tej,

 1 dl tejszín, 

1,5 dl rum,

 1 kávéskanál kristálycukor, 

6 dkg étcsokoládé,

 6 dkg fehércsokoládé, 

tejszínhab, 

csokireszelék

Elkészítés: A kétféle csokoládét vízgőz fölött külön-külön olvaszd fel. A poharakba egyenként alulra a világos, majd a aötét csokikrémet csorgasd bele, és hagyd megdermedni. A forró tejbe keverd bele a cukrot, öntsd bele a rumot, és minden bögrét tölts tele. A tetejét tejszínhabbal és csokoládéreszelékkel díszíthete

hot-chocolate-1782623_640

Ha pedig esetleg megmaradt egy kis csokoládé a forrócsoki készítésből, akkor használjátok fel, és készítsetek belőle csoki-kanalat! Talán elsőre nem tűnik annyira könnyű feladatnak, de nálunk beszerezhetitek az ehhez szükséges kelléket :)

Öntsétek bele ebbe a szilikonos formába a megolvasztott csokoládét, és egyszerűen csak hagyjátok megszilárdulni. Ennyi az egész! :) 

Tökéletes lehet forró tejbe, kávéba vagy akár forrócsokiba is!

Sőt, a tökéletes bögréket is beszerezhetitek nálunk (extra nagy méretben is)! :)