Inspirációk a rettegés éjszakájára
Előző blogcikkünkből megtudhattátok, hogy honnan ered Halloween ünnepe, mit érdemes tudni róla, olvashattatok a legfontosabb buli ötletekről, kreatív jelmezekről és dekorációkról. De nézzük csak meg, hogy mit érdemes Halloween éjszakáján - a rengeteg bezsebelt csoki és édesség mellett - nassolni. Emellett ejtünk néhány szót tökfaragási praktikákkal kapcsolatban is.
Ha még nincs ötleted, de szeretnéd, hogy a ropogtatnivalók is passzoljanak az este hangulatához, akkor Neked való ez a néhány félelmetes Halloween-i rágcsálnivaló-ötlet, hogy igazán rémisztő és felejthetetlen legyen a buli! Hidd el, a gyerekek is nagyon élvezni fogják!
Boszorkányujjak - mandula körmökkel
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 2 db tojás
- 20 dkg darált mandula
- 5 dkg egész mandula (kb. 35-40 db)
- 1 dkg olvasztott étcsokoládé
Elkészítés:
A lisztet, a vajat, a cukrot, darált mandulát és a tojásokat egy tálba tesszük, majd összegyúrjuk. A tésztából ujjnyi vastagságú, kb. 10 centi hosszúságú rudakat sodrunk. A rudakat ujj formájúra alakítjuk, közepükre bütyköket formázunk, valamint késsel barázdákat húzunk rájuk. Az ujjak végére egész mandulaszeleteket nyomunk. Az ujjakat előmelegített sütőben 180˚C-on, légkeverésen megsütjük, kb. 10 perc alatt. A mandulaszemeket sütés után olvasztott csokival körbe kenjük.
Halloween-i habcsók szellemek
Hozzávalók:
- 20 dkg porcukor
- 4 db tojásfehérje
- 1 kocka olvasztott étcsoki
- 1 csipet só
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 150°C-ra. A sütőlapot béleljük ki sütőpapírral. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgép segítségével kezdjük el felverni. Mikor a tojás már habos, de még nem kemény hab, adjuk hozzá a porcukrot és megállás nélkül verjük kemény habbá. A szellemek megalkotásához használhatunk habzsákot is, de ha elég ügyesek vagyunk, formázhatjuk őket szabad kézzel is. A habzsákból a sütőpapírra egyenletes távolságban, nyomjunk ki kúp alakú formákat: a szellem aljához adagoljunk több habot, majd felfelé húzva egyre kevesebbet, a végét pedig egészen keskenyítsük el. Tegyük be az előmelegített 150°C-os sütőbe, 45 percig süssük légkeverés nélkül. Amíg a szellemek sülnek, vízgőz felett olvasszuk meg a csokit. A kész, kihűlt szellemekre óvatosan, fogpiszkáló segítségével rajzoljunk szemeket.
Tippek a tökfaragáshoz
Minden évben megfogadod magadnak, hogy idén végre Te is feldobod Halloween-t egy saját készítésű töklámpással? Ne halogasd tovább! Összegyűjtöttünk néhány hasznos infót és tippet a TÖKéletes lámpás elkészítéséhez. Hidd el, nagyon jó móka, a lényeg a türelem.
Mire lesz szükséged?
- 1 méretes tök, attól függően, hogy milyen mintát szeretnél faragni
- Újságpapír, vagy hentespapír
- Filctoll
- Halloween tök sablon - lehetőség szerint kinyomtatva
- Tökfaragó készlet, vagy használhatsz néhány egyszerű háztartási eszközt is, ekkor szükséged lesz egy éles késre, gumikesztyűre, hámozóra, éles kést, kanálra és ollóra
- Tál - a tök belének
- Konyharuha/törlőkendő
- Mécses, vagy bármilyen gyertya
10 lépés, hogy hogyan faragj tököt:
- Készítsd elő a terepet: fedd le újságpapírral, vagy hentespapírral az asztalt, ahol dolgoznál és vedd kézhez a faragáshoz szükséges eszközöket.
- Töröld le a tök külső részét, hogy könnyebb legyen a faragás. Rajzold meg a sablont amit ki szeretnél faragni a tökből - légy kreatív, számos sablon minta található az Interneten.
- Rajzold körbe a tök fedelét, amit le fogsz vágni.
- Vágd le vékony késsel a tök fedelét, de vigyázz! Ügyelj arra, hogy a tököt 45°-os belső szögben vágd át, hogy a fedelet vissza tudd majd tenni anélkül, hogy az beleesne a már kifaragott tökbe.
- Távolítsd el a tökmagot.
- Kapard ki a tök belsejét. Kanállal vagy kaparóval és tisztítsd meg teljesen a tök belsejét, mind a magoktól, mind a rostoktól.
- Vágd ki a sablon segítségével felrajzolt mintát. Vágj be egyenesen a tökbe a minta mentén és apránként, folyamatosan távolítsd el a tök darabkáit.
- Ha végeztél a mintával, tisztítsd meg ismét a tököt. Töröld le a külsejét, távolítsd el a filc jelölő vonalait.
- Végezetül gyújtsd meg a lámpást. Helyezz egy gyertyát a tök aljára, majd a kifaragott tök fedelét helyezd vissza a tök tetejére.
- Tipp: ha szeretnéd átfesteni a tököt, pl. fekete színűre, azt még a tök letakarítása után és a gyertya meggyújtása előtt tedd meg.
Ha kedvet kaptál valamelyik desszert elkészítéséhez, vagy a tökfaragásthoz, a Stileinterio konyhai kiegészítői segítségedre lesznek a legmaszatosabb munkák során is!
Kellemes sütögetést és tökfaragást!