Értesülj elsőként a legújabb trendekről, akciókról!

Irakozz felhírleveleinkre!

Hírlevél feliratkozás

UTÁNAJÁRTUNK AZ UNIKORNISOK LEGENDÁJÁNAK!

2017. július 18.  | 

Unikornis

Az unikornisok nagy népszerűségnek örvendenek, legyen szó az egyszerű hétköznapi tárgyak vagy a mesék világáról. Mivel termékeink között is találhatóak ilyen darabok, felmerült bennünk a kérdés, mikor és hol tűnt fel az egyszarvú, hogyan indult el hódító útjára. Most utánajártunk a legendának, és megosztjuk Veletek is.

Kérdéses a hazája

A mesés kinézetű állat hazájának egyes források Indiát, míg mások Afrikát tartják, annyi azonban biztos, hogy az olyan ókori írók műveiben is feltűnt, mint Arisztotelész vagy Pilnius. Az afrikai eredet mellett voksolók egyébként azokra az utazókra hivatkoznak, akik a kontinenst átszelve találkoztak egyszarvút ábrázoló sziklarajzokkal. Az ősi hiedelmek szerint a különleges lény szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti, ezen kívül fiatalító erőt is tulajdonítottak neki.

3e199e1c991d72bbf5ffc747c09516a48484dca2

A nemesi családok ereklyéje

A fentiek alapján nem meglepő, hogy minden arisztokrata családnak volt unikornis szarv ereklyéje. Mivel a középkorban számtalan olyan lény létezésében hittek, melyeket soha senki nem látott a saját szemével, felmerül a kérdés, honnan volt a nemesi famíliáknak ilyen ritka relikviája? A válasz egyszerű: vásárolták őket, méghozzá jelentős pénzösszegek ellenében. Az exkluzív tárgy beszerzéséről a vikingek gondoskodtak, akik hajójukkal mások számára elérhetetlen helyekre – így az unikornisok lelőhelyére is – eljutottak. A történetből annyi igaz, hogy valóban távoli helyre kellett menniük a kincs megszerzéséért, ez azonban aligha egy varázslatos pusztát vagy erdőt takart. A szarvak az eszkimóktól kerültek beszerzésre, illetve az is előfordult, hogy a vikingek maguk halászták ki Grönland környékén. Igen, halászták, ugyanis ezek a szarvak egy ritka északi cetfajta, a narvál agyarai, ami az állat egyik extrém méretűre megnőtt foga. A jól jövedelmező üzlet egészen a 18. századig tartott, ekkor jutottak el ugyanis az európai felfedezők az északi vizekre, ahol találkoztak a tengeri emlősökkel.

ed2f3e52da950b7cefaacbb10d968ab4f9118595


A skótok nemzeti állata

A kelta mitológiában az unikornisok az ártatlanságot, tisztaságot, gyógyító erőt, örömet szimbolizálták, ugyanakkor a férfiasság és az erő jelképe is volt. Az ábrázolásban sokáig jelent meg a királyi koronáért versenyezve az oroszlánnal szembe állítva. Napjainkban az egyszarvú a skótoknál, az angoloknál és Észak-Írországban pedig az oroszlán maradt meg szimbólumként. A címeren szereplő egyszarvú bilincsbe van verve, mert a néphagyomány szerint szabadon engedve veszélyes hatalommal bír.

65038bc7d0401322d9b689fd19eea4b760232a1c


Napjainkban cuki ajándék

A legenda nyitjára fény derült, az unikornisok azonban továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek, mesebeli mivoltuknak köszönhetően számtalan rajzfilmben, illetve hétköznapi használati tárgyon is felfedezhetők. A rajongó ismerőseinknek egy-egy apróság, pl. kulcstartó, pénztárca, bögre, szájfény vagy hűtőtáska igazi örömforrás lehet, a fanatikusok számára pedig a párnák, plüssfigurák tökéletes választásnak minősülnek, ha ajándékozásra kerül a sor.

unikornis_1